Romtopf.
Förra året så gjorde jag en så kallad ”Romtopf” den är jätte god att njuta till efterrätt i höst och vinter.
Vad är då en ”Romtopf”? Jo, man kan väl säga att det frukt inlagd i rom helt enkelt. Jättegott.
1 kilo frukt t.ex plommon, äpplen, jordgubbar eller vad du nu gillar. Det går också bra att blanda.
4 dl mörk rom
4 dl råsocker
1 vaniljstång
1 tunt skivad lime
1. Skölj halvera och kärna ur plommonen
2. Blanda rom och råsockret i en stor burk. Rör tills sockret har löst sig.
3. Dela och skär ett snitt i vanlijstången. Skrapa ut fröna. Lägg både frön, stång och limeskivorna i rommen.
4. Vänd ner plommonen. Täck och låt stå svalt i minst 4 veckor.
5. Servera ”Romtopf” som dessert tillsammans med glass eller lätt vispad grädde.
Det går jätte bra att fylla på med säsongens frukt vart efter men se till att fylla på med rom och råsocker ockå.