Fisksoppa med skaldjur
Färgstark fisksoppa med saffran, lax och skaldjur. Toppa med färsk koriander!
Recept från kokboken Lax – från vardag till lyx.
Antal portioner: 4
Färdigt på: 15 min
Ingredienser
500 g laxfilé utan skinn
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 st purjolök
0.5 g saffran (1 pkt)
1 msk smör till stekning
1 msk fiskfond
2-3 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
1 dl kaffegrädde
20 st räkor, stora, skalade
10 st musslor, stora med skal, tillagade
1 kruka koriander
Gör så här
1. Dela laxen i 4–6 bitar.
2. Skala och finhacka lök och vitlök, strimla purjolöken.
3. Fräs lök, vitlök, purjolök och saffran i smör i en stor kastrull eller traktörpanna.
4. Tillsätt fiskfond, vatten och vin till fisksoppan.
5. Sjud utan lock ca 10 minuter.
6. Smaka av.
7. Häll i grädde och lägg försiktigt ned laxbitarna.
8. Sjud din fisksoppa ca 5 minuter.
9. Lägg ner räkor och musslor och låt dem bli varma utan att koka.
10. Klipp över koriander över fisksoppan vid serveringen.