Yakiniku
För 4 personer
600 g entrecote eller biff, frusen.
1 1/2 dl japansk soja.
3 msk mirin
3 msk torr sherry eller sake
1 klyfta vitlök
2 msk socker
1 msk färskriven ingefära
1 msk rapsolja
2 msk sesamfrö
1/2 dl finskuren purjolök
Tillbehör: ris och sallad
Gör så här:
1. Låt köttet halvtina och skär den sedan i mycket tunna skivor
2. Blanda alla ingredienserna till såsen utom purjolöken.
Varva köttet med såsen. Blanda ordentligt så att såsen når köttet överallt. Marinera i 2-6 timmar.
3. Stek köttet i olja tills den mesta av marinaden kokat in, ca 5 min. Tillsätt purjolöken mot slutet.
Strö över sesamfröna och servera med ris och isbergssallad och gurka.
Mirin.
Mirin är ett sött risvin. Mirin används som sötningsmedel och krydda i japansk matlagning. Ger en mild och söt/syrlig smak och vacker glans.
Finns i 150 ml flaskor av märket Blue Dragon. (www.bluedragon.nu)