Spara sommaren på burk

Romtopf.


Förra året så gjorde  jag en så kallad ”Romtopf” den är jätte god att njuta till efterrätt i höst och  vinter.
Vad är då en ”Romtopf”? Jo, man kan väl säga att det frukt inlagd i  rom helt enkelt. Jättegott.

1 kilo frukt t.ex  plommon, äpplen, jordgubbar eller vad du nu gillar. Det går också bra att  blanda.
4 dl mörk rom
4 dl råsocker
1 vaniljstång
1 tunt skivad  lime

1. Skölj halvera  och kärna ur plommonen
2. Blanda rom och råsockret i en stor burk. Rör tills  sockret har löst sig.
3. Dela och skär ett snitt i vanlijstången. Skrapa ut  fröna. Lägg både frön, stång och limeskivorna i rommen.
4. Vänd ner  plommonen. Täck och låt stå svalt i minst 4 veckor.
5. Servera ”Romtopf” som  dessert tillsammans med glass eller lätt vispad grädde.

Det går jätte bra  att fylla på med säsongens frukt vart efter men se till att fylla på med rom och  råsocker ockå.